Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υποστήριξη Ενηλίκων Ατόμων με Αυτισμό

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ,

ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΣΥΛΟΥ

24100- ΚΑΛΑΜΑΤΑ

 

Τηλ. & Fax: 2721089978

Πληρ: Σαραβελάκης Κώστας

6944169486

 

Καλαμάτα: 17 Ιουλίου 2019

 

Αρ. Πρ. 76

Προς:

Δήμαρχο Καλαμάτας

κο Βασιλόπουλο Αθανάσιο

 

 

ΘΕΜΑ: «Υποστήριξη Ενηλίκων Ατόμων με Αυτισμό»

Αξιότιμε κε Δήμαρχε,

Σε συνέχεια της συνάντησής μας στο Δημαρχείο Καλαμάτας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ορισμένα θέματα και να κάνουμε κάποιες προτάσεις για συνεργασία, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν και να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των ατόμων με Αυτισμό και των οικογενειών τους στην περιοχή μας.

Ο Σύλλογός μας, (Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας), δημιουργήθηκε το 2007 ως αποτέλεσμα της ανάγκης που νοιώθουμε κυρίως εμείς οι γονείς παιδιών με Αυτισμό να μοιραστούμε το άγχος και την αγωνία μας για το μέλλον των παιδιών μας με άλλους γονείς που έχουν παιδιά με παρόμοιες δυσκολίες, αλλά και με ολόκληρη την κοινωνία. Στο διάστημα αυτό, ο Σύλλογός μας έχει αναπτύξει δράσεις που σχετίζονται με τον Αυτισμό σε σχέση με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας, με ενδυνάμωση και υποστήριξη των οικογενειών των ατόμων με Αυτισμό, εκπαίδευσης και ενημέρωσης των εκπαιδευτικών.

Υπό την εποπτεία και έλεγχο του φορέα μας, λειτουργεί από το 2009 το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας, στο οποίο υποστηρίζονται σε εβδομαδιαία βάση, άνω των 30 παιδιών και εφήβων, ηλικίας από έξι έως 18 ετών. Πρόσφατα, εγκρίθηκε το πάγιο αίτημά μας από την Δ/νση Ψυσικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, η οποία είναι η εποπτεύουσα αρχή του φορέα μας, επέκταση της δομής μας σε ηλικίες πρώιμης παρέμβασης, δηλαδή από 2,5 ετών.

Ωστόσο, ως Σύλλογος οφείλουμε να αφουγκραστούμε τις καθημερινές ανησυχίες και το άγχος των μελών μας των οποίων τα παιδιά λαμβάνουν θεραπείες στο Κέντρο Ημέρας, αλλά και γονέων των οποίων τα παιδιά έχουν περάσει ήδη το στάδιο της ενηλικίωσης. Για τα άτομα αυτά δεν υπάρχει στην Μεσσηνία καμία εξειδικευμένη δομή ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να λαμβάνουν τα αναγκαία προγράμματα θεραπειών που είναι αναγκαία στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και να ζήσουν ευπρεπώς. Έτσι δημιουργούνται μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που οδηγούν σε χειρότερες καταστάσεις, οικογενειακές- οικονομικές κλπ. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία εξειδικευμένη δομή φιλοξενίας, είτε για βραχύ χρονικό διάστημα διαμονής είτε για μόνιμη διαμονή, κάτι που είναι επιτακτική ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία των οικογενειών ατόμων με αυτισμό που δεν μπορούν να ζήσουν αυτόνομα.  

Σχετικά, επιτρέψτε μας να εκφράσουμε κάποιες σκέψεις, ζητώντας τη βοήθειά σας, ως θεσμικός εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Α. Κέντρο Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔ-ΗΦ)

Ο Φορέας μας, Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας, είχε αιτηθεί προς τη Δ/νση Πρόνοιας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (αρ. πρ. 4/ 16-01-2018), να αναλάβει τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός Μικτού Κέντρου Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔ-ΗΦ) για ΑμεΑ (Αυτισμού- Νοητικής Υστέρησης), ώστε να καλύψει αυτό το κενό που υπάρχει. Για το λόγο αυτό είχαμε αναζητήσει κατάλληλο κτήριο, το οποίο να καλύπτει τις προδιαγραφές που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία, ενώ έχει εξασφαλιστεί από δωρεές ποσό ικανό για τις κτιριακές βελτιώσεις που θα απαιτηθούν. Σχετικά, είχαμε διερευνήσει τη διαθεσιμότητα ελεύθερου – κατάλληλου κτηρίου από τον Δήμο Καλαμάτας (6/ 16-01-2018), αλλά και συγκεκριμένα από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας (αρ. πρ.8/ 07-02-2018), τη δυνατότητα χρήσης του κτηρίου της πρώην Ιερατικής Σχολής (επί της Αγ. Γεωργίου).

Στη συνέχεια ωστόσο, ενημερωθήκαμε πως πρόθεση του Δήμου Καλαμάτας είναι η δημιουργία μιας αντίστοιχης δομής Κέντρου Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔ-ΗΦ) στο προαναφερθέντα χώρο, για ΑμεΑ.

Κατ αρχάς θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ως φορέας είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που δώσαμε το έναυσμα ώστε να δημιουργηθούν για το γεγονός πως υπάρχει η πρόθεση για δημιουργία τέτοιας δομής από το Δήμο Καλαμάτας και σας διαβεβαιώνουμε πως θα είμαστε αλληλέγγυοι, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην καλύτερη και πιο ωφέλιμη για τα ΑμεΑ, λειτουργία του.

Ωστόσο, θα θέλαμα να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις για τον τρόπο λειτουργίας του ΚΔ-ΗΦ, έτσι ώστε να είναι πιο λειτουργικό και να καλύπτει τις ανάγκες όλων των ΑμεΑ που θα χτυπήσουν την πόρτα του (σε συνδυασμό με τη λειτουργία του ΚΔΑΠμεΑ του Δήμου Καλαμάτας και τις εμπειρίες που έχουμε από αυτή τη λειτουργία).

  • Δεν έχουν όλα τα ΑμεΑ, τις ίδιες ανάγκες από πλευράς εκπαίδευσης – απασχόλησης και φροντίδας, καθώς δεν έχουν όλα τα ΑμεΑ την ίδια αναπηρία.
  • Υπάρχουν ΑμεΑ που μπορούν να λειτουργήσουν σε ομαδικές δράσεις και άλλα που χρειάζονται εξατομικευμένη παρέμβαση διαρκώς.
  • Υπάρχουν ΑμεΑ που χρειάζονται δράσεις σε κλειστούς χώρους και άλλα που χρειάζονται δράσεις στην κοινότητα.
  • Υπάρχουν ΑμεΑ με αισθητηριακές ή κινητιοκές αναπηρίες και άλλα που έχουν Ψυχοκοινωνικές αναπηρίες, όπως τα άτομα με Αυτισμό.

Για να είναι λοιπόν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική η λειτουργία μιας τέτοιας δομής, θα πρέπει να υπάρχει ένας αρχικός σχεδιασμός τόσο από πλευράς διαμόρφωσης χώρων, όσο και από πλευράς ωραρίου λειτουργίας, που να καλύπτει όλα τα ΑμεΑ.

Θα πρέπει να διαμορφωθεί δομημένος χώρος για άτομα με Αυτισμό και να προβλεφθεί η εξατομικευμένη Παρέμβαση – Υποστήριξη, ώστε να μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες όλων ανεξαιρέτων των ΑμεΑ (ανεξαρτήτως της λειτουργικότητάς τους και των αναγκών τους.

Θα πρέπει, ίσως η μια από τις δυο βάρδιες λειτουργίας, να είναι αφιερωμένη σε ΑμεΑ, που χρήζουν ιδιαίτερη και πιο εξειδικευμένη υποστήριξη, όπως τα άτομα με αυτισμό.

Σε κάθε περίπτωση, ο Φορέας μας, έχει τη διάθεση, με την εμπειρία που έχουμε από τη λειτουργία μιας εξειδικευμένης δομής αυτισμού, να συνδράμει στην καλύτερη και πιο πολύπλευρη λειτουργία του ΚΔ-ΗΦ του Δήμου Καλαμάτας.

Β. Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Ο Φορέας μας, προσπαθώντας να καλύψει ανάγκες διαμονής ατόμων με Αυτισμό, είτε λόγω του ότι οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους παρέχουν φροντίδα, είτε λόγω του ότι δεν υπάρχει υποστηρικτικό οικογενειακό πλαίσιο, επιδιώκει τη δημιουργία και λειτουργία μιας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), μέσω προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας (ΦΕΚ 1160/ 8-4-2019, ΚΥΑ Δ/12/ΓΠοικ.13107/ 283.).

Ωστόσο, για μια ακόμα φορά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση αναζήτησης κτηρίου που να καλύπτει τις ανάγκες μιας τέτοιας δομής.

Για το λόγο αυτό και μετά από τη συνάντηση και ενημέρωση που είχαμε στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, θα θέλαμε να διερευνήσουμε το κατά πόσο ο ελεύθερος χώρος (που δεν θα χρησιμοποιηθεί για ΚΔ-ΗΦ) του κτηρίου της πρώην Ιερατικής Σχολής, θα μπορούσε να καλύψει τις δημιουργίας ανάγκες μιας ΣΥΔ, 8-9 ατόμων, από τον φορέα μας (ή κάποιου άλλου κτηρίου του Δήμου Καλαμάτας), αναλαμβάνοντας εμείς ως φορέας και τα έξοδα ανακατασκευής που μας αναλογούν, μέσω δωρεών που θα αναζητήσουμε.

Εάν μπορούσε να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, θα ήταν ευχής έργο, καθώς τα ίδια άτομα που θα διέμεναν σε μια τέτοια δομή, θα μπορούν να παρακολουθούν και τα προγράμματα του ΚΔ-ΗΦ.

Γ. Εξειδικευμένη Παιδική Χαρά για Ενήλικα Άτομα με Αυτισμό και γενικότερα για ΑμεΑ

Πολλά από τα άτομα με αυτισμό, σε όποια ηλικία και αν φτάσουν, συνεχίζουν να είναι “παιδιά” και να χαίρονται με πολύ απλά πράγματα, όπως τα παιχνίδια μιας παιδικής χαράς. Δυστυχώς όμως, οι υπάρχουσες παιδικές χαρές της πόλης μας, είναι προσαρμοσμένες σε μικρές ηλικιακές ομάδες, με αποτέλεσμα η χρήση τους από ενήλικα – σωματώδη άτομα να είναι απαγορευτική και επικίνδυνη.

Επιπλέον, δεν έχουν εξειδικευμένα παιχνίδια, τέτοια που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ΑμεΑ.

Για το λόγο αυτό, ζητούμε τη συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας, προς την κατεύθυνση τς εξεύρεσης και παραχώρησης χώρου, για τη δημιουργία τέτοιου χώρου αναψυχής (ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο ελεύθερος χώρος δίπλα στο Κέντρο Ημέρας και να λειτουργούσε με τη ευθύνη του φορέα μας, ενώ θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε τα κεφάλαια αοράς εξοπλισμού μέσω δωρεών).

Αξιότιμε κε Δήμαρχε,

Είμαστε ως φορέας, στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και συνεργασία, για το καλό όλων των ΑμεΑ, αλλά και της πόλης μας γενικότερα, γιατί μόνο οι πόλεις και οι κοινωνίες που εξελίσσονται φροντίζοντας για όλους τους κατοίκους τους, έχουν το δικαίωμα να λέγονται σύγχρονες και ανθρώπινες!

Με εκτίμηση!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου